Településünk

Szentantalfa 5 km-re a Balaton északi partjától a Zánkát Nagyvázsonnyal összekötő út mentén található, 417 lelket számláló település.

Községünk csodálatosan szép környezetben helyezkedik el, hiszen három oldalról hegyek veszik körül, míg dél felől a Balaton panorámája tárul elénk. A szerencsés domborzati viszonyoknak köszönhetően a borászat igen fejlett színvonalon működik a térségben. Ezt bizonyítja a településünkön régóta működő borturizmus is.

Történelmünk

Az első írásos dokumentum, melyben Szentantalfa említésre került 1276-ból származik. Nevét a falu védőszentje után és a -falva, -fa szó összetételéből kapta. Középkori birtokosai egytelkes nemesek, királyi farkas-vadászok voltak, később a veszprémi püspökséghez, majd az Esterházy család birtokaihoz tartozott. A történelem viharai folyamán több alkalommal is lakatlan volt.

1730 után indult meg a népesség erőteljes növekedése. 1770-hez viszonyítva a lakosság száma 1785-re megkétszereződött. A legmagasabb lélekszámot 1890-ben érte el az akkori 678 fővel, ezt követően jelentős fogyásnak indult.
Napjainkban a lakosságszám ismét emelkedőben van, sok a fiatalkorú.

1996. augusztus 20-án került felavatásra a millecentenáriumi emlékmű, 1997. március 15-ére elkészült a község 1848/49-es szabadságharcban részt vett lakóinak emlékét őrző márványtábla, 2000. június 30-án pedig a magyar állam 1000. éves évfordulója, a millennium alkalmából készült emlékmű.

Községünk neves szülötte Sebestyén Gyula (1864-1946) néprajztudós, a magyar rovásírás kutatója.

Műemlékek, látnivalók

Érdemes megtekinteni a Kút utca végén, 2002 nyarán felújított kiskút és mosó épületét melyek fontos szerepet játszottak a falu lakóinak életében, hiszen a lakosság egy részének az ivóvizet ez biztosította.

A három történelmi egyház XVIII. században épült templomait is érdemes meglátogatni. Egyházzene-történeti érdekesség az evangélikus templom még működő ékfújtatós orgonája.

Kicsit távolabb található a Balázshegyen a XIII. századbeli Szent-Balázs templomrom, melyet 2001-2002 között sikerült részlegesen helyreállítani. A templom bejáratától csodálatos kilátás nyílik a Káli medencétől keletre fekvő szőlőhegyekre és a Balatonra.

Eseménynaptár

Szentantalfán hagyományosan, évről-évre megrendezésre kerülő események a következők:

Szabadtéri szentmise és Balázs-áldás: Minden évben február első szombatján a Szent Balázs-hegyi templomromnál.

A hagyományos búcsút a falu védőszentjének névnapja: Antal (június 13.) utáni első vasárnapon tartjuk.

Nyaranta kerül megrendezésre a szentantalfai Falunap, amely több napos rendezvénysorozat.

Péntek este: kulturális műsor, kiállítás
Szombaton, pedig gyermekeknek kézműves foglalkozás, családi nap a foci pályán, utcák közti futball bajnokság, végül az est zárása képpen a pálya mellett elkészített vacsora várja a kedves vendégeket.

Szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek

A faluban van tekézési lehetőség, túrázás, borkóstolás a környékbeli pincéknél

Nagyvázsony (10 km): Kinizsi vár, Postamúzeum

Leányfalu (12km): lovaglási lehetőség

Zánka (6 km): lovaglási és strandolás lehetőség

Badacsony (20km): Egry József Múzeum

Szent Balázs-hegy (2 km): Romtemplom